Als je veranderingen aan je tuin wil gaan aanbrengen zoals een looppad of een oprit voor je auto zal je er rekening mee moeten houden dat dit niet zomaar over een bestaande laag aarde kan worden aangelegd. Doe je dit wel, dan krijg je te maken met opkomend onkruid tussen je tuintegels of het grind van je oprit. Je zal dan ook een afgraving moeten doen op de plek waar je een looppad of een afrit wil hebben. Een tuin afgraven houdt ook in dat je de plek van de afgraving weer opvult.
Inhoudsopgave
Hoeveel bedragen de kosten van een tuin afgraven
Je tuin afgraven kan je doen met een aantal redenen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een veranda te laten plaatsen waarvoor je een verstevigde ondergrond nodig hebt. Je zal dan eerst de aarde van je tuin moeten afgraven waarna je de grond laat opvullen met steviger materiaal. Na dat opvullen kan de grond worden voorzien van tegels of vlonders als ondergrond van de veranda. Een vijver afgraven is weer een ander verhaal aangezien het gat dan niet wordt opgevuld. We hebben de kosten van een aantal van deze werkzaamheden voor je op een rijtje gezet zodatje een idee krijgt van de kosten van het afgraven van je tuin.
Welke werkzaamheden moeten er gebeuren | Wat is de prijs per vierkante meter inclusief arbeidsloon en BTW |
Een looppad uitgraven. Het gaat dan om het uitgraven van een pad van 15 cm diep waarbij de overbodige grond wordt afgevoerd. Het looppad wordt vervolgens opgevuld met zand als stevige basis voor bestrating. | Tussen 18 en 23 euro per vierkante meter |
Een oprit uitgraven. Het gaat in dit geval om het uitgraven van de hele oprit van 20 centimeter diep. De overtollige grond zal worden afgevoerd. Na het uitgraven wordt de oprit opgevuld met zand als een stevige basis voor de bestrating | Tussen 23 en 28 euro per vierkante meter |
Alleen de grond afgraven en afvoeren omdat er bijvoorbeeld een vijver voor in de plaats komt.. | Tussen 13 en 18 euro per vierkante meter |
- Als je handig bent. Wanneer dit kostenplaatje je afschrikt zou je ervoor kunnen zorgen dat je zelf een minigraver huurt om een pad, oprit of vijver uit te graven. Je zal er dan ook zelf voor moeten zorgen dat de overtollige grond wordt afgevoerd. Je betaalt dan de materiaalkosten en de huur van het gereedschap zelf.
- Als je alles liever uit handen geeft. Zie jij het niet zitten om zelf je tuin af te graven en op te vullen, dan besteed je de klus uit. Het klussenbedrijf of de stratenmaker zal de klus graag tegen bovenstaande tarieven voor je uitvoeren.
Hoe is de prijs van een tuin afgraven opgebouwd
De prijs van het afgraven van je tuin wordt bepaald door een aantal keuzes die jij maakt wanneer je en klussenbedrijf of stratenmaker inhuurt. We hebben deze keuzes voor je op een rijtje gezet.
- Keuze 1: Hoe groot is het gedeelte wat afgegraven moet worden. Het spreekt voor zich. De prijs van het afgraven van je tuin wordt bepaald per vierkante meter. Hoe groter het deel wat je afgegraven wil hebben, hoe hoger de totale kosten zullen zijn. Een grote oprit of een lang looppad zal meer kosten dan een korte oprit of een kort looppad. Kies er in elk geval niet voor om het afgraven achterwege te laten om kosten te besparen. Door de extra belasting van je tuin zal de grond dan namelijk in no time gaan verzakken waardoor je alsnog de kosten kan maken voor ophogen.
- Keuze 2: Welk doel heeft de afgraving van je tuin. Wanneer je een looppad wil gaan aanleggen in je tuin kan je volstaan met het opvullen van de afgraving met gewoon zand waarna je de bestrating aanlegt. De belasting van de grond zal dan namelijk veel minder hoog zijn.
Een afgraving voor een oprit vergt meer versteviging bij het ophogen. Wanneer je er dagelijks met een auto en eventueel nog zwaardere zaken overheen wil gaan rijden ben je veel meer kwijt. Je kan dan kiezen voor versteviging van de afgraving met bouwpuin of lavakorrels voor de stevigheid.
Praktische besparingstips
Je tuin afgraven is een klus die behoorlijk in de papieren kan lopen. We geven je dan ook een paar praktische besparingstips.
- Doe een deel zelf. Heb jij de beschikking over een aanhanger? In dat geval zou je ervoor kunnen kiezen om zelf de overtollige grond af te voeren. Deze kosten zitten anders inbegrepen in de rekening van het klussenbedrijf of de stratenmaker. Het werk wat jij voor hun doet hoef je niet te betalen.
- Vraag offertes op.
Offertes opvragen
De snelste manier om te besparen op het afgraven van je tuin is het opvragen van offertes. Met één klik op onderstaande button vraag je vrijblijvend offertes op bij meerdere bedrijven. Je voordeel kan oplopen tot 40 procent.