De tuin bij je huis is een heel gewild bezit. Het is een plek die veelgebruikt wordt voor recreatie maar het is ook een plek die een waarde toevoegt aan de rest van jouw huis. Helaas zitten steeds meer mensen liever binnenshuis dan buiten. De reden is simpel; de tuin is niet meer om aan te zien. De oplossing voor dit probleem is net zo eenvoudig; je kan je oude tuin renoveren. Wanneer je dit op de juiste manier aanpakt krijg jij een paradijsje in plaats van een woestenij. We geven jou een stappenplan om deze renovatie aan te pakken.
Inhoudsopgave
Bedenk wat je wil
De eerste stap is een heel belangrijke, die bepaalt hoe lang jij plezier zal hebben van het uiteindelijke resultaat; bedenk goed wat je wil voor jouw nieuwe tuin. Bedenk of je één of meerdere zitjes in je tuin wil hebben. Wil je die in de zon, schaduw of halfschaduw? Bedenk ook welke decoratieve elementen je verder in je tuin wil hebben. Veel mensen willen een vijver in hun tuin. Is dat bij jou ook zo; kijk dan of dit wel mogelijk en veilig is. Kijk ook goed naar je gezinssituatie. Heb je kinderen; dan willen die natuurlijk ook in de nieuw aangelegde tuin kunnen spelen. Kijk naar speelmogelijkheden die passen bij jouw kinderen. Avontuurlijke kinderen vinden een boom waarin geklommen mag worden vaak helemaal het einde terwijl andere kinderen wellicht graag een hut willen bouwen in de tuin of een schommeltoestel willen. Het is dus goed om eerst je woonwensen op een rijtje te hebben voordat je een tuin laat ontwerpen.
Een goed plan
Het is heel verstandig om met de wensen die je zojuist hebt opgeschreven een mooi ontwerp voor jouw tuin te maken. Veel mensen zullen dit prima zelf kunnen; maak een schets van het oppervlak en de ligging van jouw tuin en teken de elementen in die je graag in je tuin wil plaatsen. Heb jij die handigheid niet; schakel dan een tuinarchitect of een hovenier in om een dergelijke schets voor jou te maken. Dat laatste is even een aanschaf, maar je weet dan wel dat je geen miskopen zal doen waar je in de nabije toekomst spijt van krijgt.
Bewaar goede materialen
Lang niet alles uit je oude tuin hoeft te worden weggegooid. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een bepaalde mooie boom te laten staan. Daarnaast kan je ervoor kiezen om de stenen van je bestrating en terras te hergebruiken. Het scheelt in de kosten en geeft je tuin gelijk weer een mooi doorleefd uiterlijk. Materialen die je nog wil hergebruiken zoals bestrating leg je goed apart voordat de rest van de tuin wordt geruimd; het voorkomt dat het alsnog naar de gemeentewerf wordt gebracht in het vuur van de strijd.
Ruim je tuin
Voordat je kan gaan renoveren moet eerst de oude tuin worden geruimd. Alle elementen die weg mogen haal je uit de grond. Denk eraan dat je bij bijvoorbeeld oude bomen die weg mogen de wortels en de stronk eveneens verwijdert. Wortels die ondergronds blijven liggen verstikken de nieuwe beplanting. Een boomstronk van een gerooide boom zal gaan rotten en schimmelen waardoor de nieuwe beplanting niet de kans krijgt om goed aan te slaan. Het ruimen van de tuin is dan ook een aspect wat met beleid dient te worden uitgevoerd.
Graaf de tuin af en vul deze opnieuw op
Na het ruimen van de tuin graaf je deze af. Doe dit tot een diepte van ongeveer 50 cm. Alle zwarte grond haal je weg uit je tuin; dit is namelijk geen geschikte ondergrond om een nieuwe tuin op aan te leggen. Haal ook eventueel bouwpuin weg uit je tuin. Het voorkomt dat je straks bij de aanleg van je nieuwe tuin op stenen en dergelijke stuit. Dat afgraven doe je met een minigraver. Na het afgraven vul je de tuin weer op. De handigste methode om dit te doen is met bouwzand en tuinaarde. Denk aan een drainage voor je nieuwe tuin; het hemelwater kan daardoor sneller wegtrekken na een flinke stortbui.
Leg de tuin aan volgens plan
Nu kom je aan bij het gedeelte van de tuinrenovatie waar het voor de meeste mensen echt interessant wordt; de nieuwe tuin wordt volgens het schema aangelegd. Houd rekening met de aanwezigheid van een riolering en leidingen onder de grond bij jouw tuin wanneer je deze opnieuw aanlegt. Let daarbij op je budget; niet alle elementen voor je tuin hoeven nieuw te worden aangeschaft. Wanneer je bepaalde zaken zoals bestrating tweedehands kan overnemen is dat natuurlijk ook een mogelijkheid. Je bespaart dan aanmerkelijk op de aanschaf, waardoor je nieuwe tuin er niet voor zorgt dat je niet meer op vakantie kan.
Schakel hulp in
De grootste fout die je kan maken is dat je zelf de hele tuinrenovatie wil uitvoeren. Het is dan ook een heel verstandig idee om een tuinarchitect en/of een hovenier in te schakelen om deze klus samen met jou te klaren. Het voorkomt dat jij na het renoveren van je tuin met rugklachten alleen nog maar achter de geraniums kan zitten. Met een muisklik op deze knop vraag je hiervoor offertes op. Je ziet gelijk hoeveel je ongeveer kwijt bent en je kan al besparen voor je het eerste telefoontje met een hovenier hebt gepleegd.