Tuinieren is een werkzaamheid die iedereen kan uitvoeren. Kijk maar om je heen; je ziet overal op tv prachtige tuinen die er werkelijk schitterend bij staan. Wie verder kijkt dan zijn neus lang is weet echter wel beter. Tuinieren is een vak; je moet weten waar je mee bezig bent als je een tuin gaat inrichten. We voerden een enquête uit onder tuinbezitters en kwamen tot de nu volgende lijst met meest gemaakte fouten bij tuinieren.
- Een saaie tuin die meer op een kerkhof lijkt. Tuinen hebben een grote waarde voor jouw omgeving. Ze voegen kleur toe aan een woonwijk en de planten en bomen in een tuin zijn noodzakelijk voor de afgifte van zuurstof. Bovendien zijn tuinen noodzakelijk voor de afvoer van hemelwater. Bij een flinke regenbui blijft het water vaak staan in een compleet bestrate tuin. De tuin heeft geen charme wanneer deze uitsluitend bestraat is. Bovendien heeft de tuin doorgaans onvoldoende drainage. Daardoor krijg je last van wateroverlast waar het ongedierte zich welig in kan voortplanten. Een volledig bestrate tuin is dus niet alleen saai; het is ook nog eens heel slecht voor het milieu.
- Een groot grasveld zorgt voor weinig onderhoud. Veel mensen nemen in hun tuin enkel gras als beplanting. Ze denken daarmee verlost te zijn van het onderhoud van hun tuin. Dat is een misvatting; gras moet in het hoogseizoen eens per week worden gemaaid. Bovendien moet gras in een goede conditie worden gehouden. Mosplekken moeten worden voorkomen en het gras moet niet teveel over het terras heen gaan woekeren. Een gazon is dan ook een grote post wanneer het gaat om het onderhoud van een tuin. Overweeg dat goed voor je het aanlegt.
- Een dure impulsaankoop in een tuincentrum. Een tuincentrum is altijd een bron van verleiding. Je loopt tussen de rekken door en wordt overrompeld door de vele planten die daar klaar staan om gekocht te worden. De ene plant ziet er nog kleurrijker uit dan de andere. Realiseer je echter wel dat deze planten doorgaans nog niet buiten hebben gestaan. Ze zijn gekweekt in een kas en vaak niet bestand tegen de gure Hollandse weersomstandigheden waar jouw tuin mee te maken krijgt. Je zit dan ook met een vervroegde bloeitijd bij een plant. Kijk naar de etiketten bij een plant naar de bloeitijd en kijk of die overeenkomt met de periode waarin je de plant koopt. Zo weet je zeker dat je lange tijd plezier hebt van je planten.
- Een plant op de verkeerde plek in je tuin. Kijk altijd goed op het steeketiket naar de plek die een plant moet hebben in jouw tuin. Heeft een plant een kalkrijke of zure grond nodig; plaats deze dan niet op een plek waar een andere grondsoort aanwezig is. Kijk goed naar de bodem in jouw tuin. Veel tuincentra hebben een inloopuur waar je de grond uit jouw tuin kan laten testen. Zo weet je snel genoeg of jouw tuin wel geschikt is voor een bepaalde plant. Kijk ook naar de lichtbehoefte van een plant. Een plant die schaduw nodig heeft moet je niet in de volle zon plaatsen; zo weet je zeker dat de plant in no time weg schroeit uit jouw tuin.
- Planten die tegelijk bloeien in de zomer. De zomer is een periode waarin veel mensen erop uit trekken. Niet iedereen zal dan in zijn tuin gaan zitten genieten van de planten die erin staan. Toch bloeien de meeste planten in een tuin juist op dit moment. Je investeert er dus in, maar hebt vervolgens geen gelegenheid om ervan te genieten. Zonde van het geld. Koop liever planten die het hele jaar door bloeien of groen zijn.
- Kale plekken in je tuin. In een poging om minimalistisch te zijn laten veel mensen kale plekken in de grond in hun tuin. Dat is niet handig want de natuur ziet kale plekken als een open wond die opgevuld moet worden. Dat gebeurt dan doorgaans met onkruid wat haast niet te stoppen valt. Kies voor bodembedekkers als je niet overal hoog groeiende en bloeiende planten wil neerzetten; het zorgt voor een minimalistisch effect maar voorkomt tegelijk de groei van onkruid.
- Bomen die te groot zijn naar verhouding. Een boom koop je doorgaans wanneer deze nog redelijk klein is. Veel mensen realiseren zich niet hoe groot een boom kan worden en doen dan ook maar wat. Het resultaat is na een aantal jaren een boom die over de schutting heen groeit naar de tuin van de buren toe die daar vervolgens enkel overlast van hebben. Kijk bij de aanschaf van bomen (en heesters) naar de afmeting die ze kunnen behalen en bedenk of een dergelijke afmeting wel staat in jouw tuin. Ga niet extra lopen snoeien aan een bestaande boom want snoeien doet groeien.
Kies voor een professioneel uiterlijk
Wie een professioneel ingerichte tuin wil kan het beste de diensten van een hovenier inschakelen. Deze zal dan een ontwerp maken voor je tuin en met een beplantingsplan komen. Door het aanvragen van offertes weet je gelijk wat voor jouw tuin de mogelijkheden zijn. Je kan ook de prijzen van lokale hoveniers vergelijken en zo tot de voor jou betaalbaarste oplossing komen.